Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

    Γράφει η Ταξούλα Ζάχου                                          “…και πολύ πιο βαθιά πίσω από τα κύματα , στο Νησί με τους κόλπους των ελαιώνων. Μια στιγμή μου εφάνηκε θωρούσα Εκείνον που το αίμα του έδωσε να σαρκωθώ τον τραχύ του Αγίου δρόμο ν΄ανεβαίνει μια φοράν ακόμη… Μια φοράν ακόμη στα νερά της Γέρας ν΄ακουμπά τα δάχτυλα και τα πέντε ν΄ανάβουνε χωριά, ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός, εξουσία και κλήρος  της γ ε ν ι ά ς μου…”                       Οδυσσέας Ελύτης (Το Άξιον Εστί, Η Γένεσις)…

Read More
Γενικά Η φωτογραφία της ημέρας Πληροφορίες 

Χρόνια πολλά , Ζήτω η 28η Οκτωβρίου

  Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης, ημέρα που γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η επέτειος του «ΟΧΙ» στο φασισμό, στέλνει πολλαπλά μηνύματα: μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία. Σήμερα και εμείς καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να ξεπεράσουμε ενωμένοι τα εμπόδια και τις δυσκολίες σε μια εξαιρετικά  κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Μυτιληνιά Διάλεκτος Παλιές τέχνες Πληροφορίες Ταξίδι στον χρόνο ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΓΗΤΟ-ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΕΙΔΗ 

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805-1873) έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου γύρω στα 1860, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Στο Πλωμάρι εκείνη την εποχή, η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν σε έξαρση, το διεθνές εμπόριο άνθιζε και ο Πλωμαρίτης δάσκαλος του Γένους, Βενιαμίν ο Λέσβιος, έβαζε με τους άλλους Φιλικούς τα θεμέλια της Νεότερης Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα γεννούν, έως και σήμερα,…

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Μυτιληνιά Διάλεκτος Πληροφορίες 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ Το Αναγνωστήριο Αγιάσου “Η Ανάπτυξη” αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία με πολυσχιδή δράση, που εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1894 και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δραστηριοποιείται στο θέατρο, στη μουσική, στην προαγωγή των γραμμάτων, στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων της Λέσβου. Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που επιχείρησε το Εργαστήριο Κοινωνικής – Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Αναγνωστήριο, το αρχειακό υλικό είναι πλουσιότατο και μοναδικό…

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Η φωτογραφία της ημέρας Πληροφορίες 

Οθωμανικό τελωνείο

Το οθωμανικό τελωνείο στην Παναγιούδα. Το μοναδικό στοιχείο, μαζί με κάποιες βρύσες, της τουρκικής κατάκτησης στο χωριό. Διακρίνονται τα σαχνισίνια του. Κατεδαφίστηκε σχετικά πρόσφατα.

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Ντοπιολαλιά Πληροφορίες Ταξίδι στον χρόνο 

Παρατσούκλια

“Στο χωριό μου, την Αγιάσο της Λέσβου, τ’ όνομά σου το ΄χεις για τις επίσημες. Έτσι δεν παλιώνει. Στα κιτάπια της δημαρχίας βαστάνε το καλό. Γράφουν… «Ευριπίδης Καραπατέλλης» και σε φωνάζουν Γρυπίδη Γαδαρουφουνιά. Σου κολλάνε το παρατσούκλι απ’ το επάγγελμα, το φέρσιμο ή κανένα παραστράτημα. Τη γυναίκα του διανομέα της Πετρογκάζ τη λένε «Πιτρουγκαζίνα», το στραβολαίμη ειρηνοδίκη «Προυβατίνα», τον μουστακαλή νωματάρχη «Πιρισπουμένη». Τα παρατσούκλια πιάνουν και τους παπάδες. Ένα κοκκινοτρίχη παπά σ’ άλλο χωριό, θα τον βαφτίζανε κοκκινογένη. Στην Αγιάσο πήρε το όνομα «Νταροφούντα» (δηλ. φούντα του καλαμποκιού).” πηγη Nikos…

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Μυτιληνιά Διάλεκτος Πληροφορίες Ταξίδι στον χρόνο Χωριά Λέσβου 

Η Παναγιουδα αρχές του 20ου αιώνα

Αυτή είναι η εμβληματική φωτογραφία και σημείο αναφοράς για την Παναγιούδα. Χρονολογείται απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα και από τα πρόσωπα που εικονίζονται σ’ αυτήν ταυτοποίησα μόνο τον μεσαίο (Μωραϊτης- κάποιος πρόγονος του ήρθε από την Πελοπόννησο στον Αφάλωνα) . Ο γιος του Παναγιώτης Μωραϊτης, υπήρξε αγροφύλακας (μπιχτσής-ιμπεχτσής) και διέμενε απέναντι απ’ τις Σχολές του ΟΑΕΔ σ΄ένα παρατημένο σήμερα αμπέλι). Ο μεγαλοπρεπής ναός (αλήθεια γιατί έπρεπε να σοβατιστεί;) είναι έργο του μεγάλου Λέσβιου, γερμανοσπουδασμένου αρχιτέκτονα, Αδαλή ( σχεδίασε τον Αγ. Θεράποντα, την Παναγία του Αφάλωνα και τον ναό των…

Read More
Γενικά Μυτιληνιά Διάλεκτος Πληροφορίες Συνταγές 

Κατσικάκι με μπόλια στο φούρνο με κυδωνάτες πατάτες

Υλικά: 2,5 κιλά μπούτι κατσίκι χωρίς κόκκαλο 4 τμχ μπόλια 3-4 σκελίδες σκόρδο 4 κλωνάρια δεντρολίβανο 4 κλωνάρια θυμάρι 30γρ . βούτυρο αιγοπρόβειο αλάτι ανθό φρέσκο πιπέρι Για τις πατάτες: 2 κιλά πατάτες 400 ml ζωμό κότας 80γρ μουστάρδα 50γρ μέλι χυμό από ένα πορτοκάλι χυμό από δυο λεμόνια ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Για το τελείωμα 30γρ μουστάρδα 15γρ. μέλι 30γρ ελαιόλαδο 10γρ μαϊντανός 3γρ ρίγανη χυμό από ένα λεμόνι Εκτέλεση: Αλείψτε τα μπούτια με βούτυρο . Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπήστε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια του κατσικιού και βάλτε…

Read More
Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Πληροφορίες ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΓΗΤΟ-ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΕΙΔΗ 

Αρώματα της λεσβιακής γης! Γεύσεις της λεσβιακής κουζίνας! Ένα όμορφο “ντοκυμαντέρ” (video)

Αρώματα της λεσβιακής γης! Γεύσεις της λεσβιακής κουζίνας! Ένα όμορφο “ντοκυμαντέρ”, που ξεκινά από τον Μεσότοπο με τον αγαπητό μας σεφ Στρατή Ιωσηφέλλη, ανεβαίνει στον Μόλυβο, στην “γλωσσομάνα” Αγιάσο και σεριανά όλο το νησί, προβάλλοντας τις ομορφιές της Φύσης και της γαστρονομίας της Λέσβου…. Ταξιδεύει ο νους και ευφραίνεται η ψυχή…  

Read More